Search our Site


Amrita Nikétan – Ammá árvaháza

Árvaházak
1989-ben Ammát felkérték, hogy vegyen át egy árvaházat és iskolát, mivel annak fenntartói csődbe mentek. A gyermekek teljesen elhanyagoltak és alultápláltak, az épületek pedig siralmas állapotban voltak. Az ásram azonnal megkezdte a gyermekek gondozását, az épületek újjáépítését és az iskola újjászervezését. Jelenleg 500 gyermek él Amrita Nikétanban. A gyerekek fele szegény, törzsi közösségekből származik. A tápláló ételekkel, szerető gondoskodással, sok-sok biztatással a gyerekek önbizalma is erősödik, így jobb esélyekkel kezdhetik majd önálló életüket. Sok gyerek tölti az iskolai szüneteket Ammá ásramjában, ahol részt vesznek a mindennapi tevékenységekben. Különleges kapcsolat alakul ki köztük és Ammá között, úgy érzik, mintha saját édesanyjuk lenne. Az árvaházban a gyerekek zenélni, táncolni tanulnak, és rendszeresen sportolnak. Ezek a gyerekek híresek a pancsavádjamban – hagyományos kéralai templomi muzsikában – mutatott tehetségükről. Habár hagyományosan csak fiúknak tanították ezt a művészeti ágat, az árvaház a lányokat is az elsajátítására ösztönzi. A gyerekek tradicionális táncokat is tanulnak, mint amilyen a kúdijattóm, púrakkali és kólkali, továbbá megismerkednek a vínával és a tablával (hagyományos indiai pengetős, illetve ütőhangszerrel). Helyi és megyei szintű kulturális versenyeken a gyerekek gyakran nyernek első helyezést. Az Amrita Szanszkrit Középiskolában tanulnak az árvaház szomszédságában. A gyerekek 35%-a továbbtanul a felsőoktatásban, amihez teljes mértékben az M. A. Math biztosít anyagi támogatást.

Amma kapcsolat
Amennyiben úgy érzed, hogy Ammá példáját követve bármilyen formában szívesen segítenél a rászorulókon, vállalnál valamilyen szervezőmunkát, akármilyen anyagi segítséget tudnál biztosítani, egyszóval részt vennél az Ammával kapcsolatos magyarországi tevékenységekben, akkor írj nekünk a  e-mail címre.

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.