Search our Site


Az ENSZ példaértékűnek nevezte Ammának a nők egyéni és társadalmi szerepének megerősítése érdekében indított projektjét


2014. május 3. Amritapuri ásram

Több mint 1500 nő kereste fel Amritapurit India legkülönbözőbb részeiről, hogy részt vegyen egy kétnapos ünnepségen. Az esemény az AMMACHI Labsnak a nők egyéni és társadalmi szerepének megerősítése érdekében indított projektjének kiemelt rendezvénye volt, melyet az UNDEF (ENSZ Demokrácia Alap) és az Amrita Egyetem közösen támogatott. A résztvevők mindegyike az AMMACHI Labs modern szakiskoláiban és életmódfejlesztő kurzusain végzettekből került ki.

Nők felemelése

Az ünnepélyt Ammá mellett olyan magas rangú vendégek tisztelték meg, mint Seila Díksit, Kérala kormányzója, Lise Grande, az ENSZ indiai szervezetének vezetője, valamint a neves színész, Kuncsako Boban.

Lise Grande méltatta az AMMACHI Labs programját, és a következőket mondta:

„Az ENSZ folyamatosan kutatja a világban a legjobb, leginnovatívabb és legnagyobb hatású programokat. Indiában erre a projektre esett a választásunk, mivel úgy találtuk, hogy az AMMACHI Labs a legkreatívabb módon teszi lehetővé a nők egyéni és társadalmi szerepének megerősítését. Az ENSZ által a világon támogatott összes projekt közül ez a legkedvesebb számunkra. Erre vagyunk a legbüszkébbek, és ez az a projekt, amelyet szeretnénk a világ többi részének megmutatni, hogy tanuljanak abból, amit önök itt elértek.”

 

Amma’s Women Empowerment Project is Role Model for World - Lise Grande, U.N from amritapuri.org on VimeoNők felemelése .

18 hónap alatt 3136 nő végzett az Ammachi Labs Kéralában és Tamil Náduban működő 28 A Nők Egyéni és Társadalmi Szerepének Megerősítése Központjának egyikében. 30 önsegélyező csoportot, valamint 7 kisvállalkozást alapítottak, és – közösségi szinten – több mint egymillió rúpiás jövedelmet teremtettek elő a kurzus befejezését követő három hónapon belül. A tanfolyamokon vízvezeték-szerelést, szövetfestést, ékszerkészítést lehetett elsajátítani. Ezenkívül a tanfolyamot elvégzők több mint 70 figyelemfelkeltő kampányt indítottak az alkohol romboló hatásától kezdve a környezetvédelemig.

„A nők egyéni és társadalmi szerepének megerősítése számunkra nem pusztán a gazdasági sikert jelenti. A cél az, hogy olyan képességekkel vértezzük fel az asszonyokat, hogy aztán aktívan részt vegyenek a demokratikus folyamatokban, és képesek legyenek döntéseket hozni mind egyéni, mind családi, mind közösségi szinten – mondta Bhavání professzor, az AMMACHI Labs vezetője. – A nők gazdasági és szociális felemelésének feltételeit egyidejűleg teremtette meg az AMMACHI Labs cVET és LEE programja, melyeket a részvevők igényeihez igazítottunk.”

Díksit kormányzó Ammát mind humanitárius, mind spirituális vezetőként méltatta: „ Azáltal, hogy Ammá szeretettel, együttérzéssel és fáradhatatlanul mosolyogva teszi a dolgát, mindannyiunknak erőt ad ahhoz, hogy a saját lábunkra álljunk, és tanításai szerint éljünk. [...] Hálával tartozunk neki, mert önbizalmat és egyenlőséget ad asszonyainknak.”

 

Ezek után Grande képviselő és Díksit kormányzó Ammával együtt huszonhárom olyan nőnek nyújtott át kitüntetést, akiket kiváló teljesítményük miatt az AMMACHI Labs Önsegélyező Csoportja kiemelt tanfolyamuk elvégzése óta.

A többszörösen díjazott színész, Kuncsako Boban felajánlotta, hogy maga is támogatni fogja a projektet, és kijelentette, hogy Ammá jótékonysági szervezete, a Mátá Amritanándamají Math nemcsak szavakkal, de tettekkel is rengeteget tesz a nők egyéni és társadalmi szerepének megerősítéséért.Nők felemelése

A program Ammá rövid beszédével záródott: „A mai nap az öröm és az elégedettség napja. Az asszonyok rengeteg nehézséggel és kihívással küzdenek meg nap mint nap. Nagyon jó, ha inspirálni tudjuk őket. Nem kis nehézségekkel kell szembenézniük mindennapjaik során. Pénzügyeikkel, családjukkal és a biztonságukkal kapcsolatosan is vannak problémáik. [...] Ilyen körülmények között nagy megkönnyebbülést jelent egy nő számára, ha sikerül szakmát tanulnia és a saját lábán megállnia. Persze ezek után is lesznek nehézségeik otthon, a gyerekekkel, a munkában. [...] Ha ezek összeadódnak, akkor hatalmas súlyt kell cipelniük. Ha ezeknek az asszonyoknak meg tudjuk erősíteni az önbizalmát, oktatásban részesülnek és tanácsokat kapnak, akkor teljesen új irányt vehet az életük. A nők felszabadításának kulcsa valójában a saját kezükben van. Ennek felismeréséhez elszántságra, türelemre és kitartásra van szükség. Mi a részünkről támogatást, útmutatást adhatunk nekik. Bármelyik nő szolgálhat példaként a közösség számára, ha megfelelő lehetőségek nyílnak meg előtte.”

Ammá ezek után darsant adott az ünnepélyen részt vevő valamennyi nőnek és családtagjaiknak. A nők kis standokat állítottak fel az ásramban, és ott mutatták be eredményeiket: ékszereket, festett szöveteket, táskákat, párnákat és más tárgyakat, melyek a kezük munkáját dicsérték. Mindennél fényesebben tündökölt azonban a magabiztos mosoly az arcukon.

 

Amma kapcsolat
Amennyiben úgy érzed, hogy Ammá példáját követve bármilyen formában szívesen segítenél a rászorulókon, vállalnál valamilyen szervezőmunkát, akármilyen anyagi segítséget tudnál biztosítani, egyszóval részt vennél az Ammával kapcsolatos magyarországi tevékenységekben, akkor írj nekünk a  e-mail címre.

Login

Register

You need to enable user registration from User Manager/Options in the backend of Joomla before this module will activate.